LA CLASSE DELS LLEONS

Els nens i les nenes d’1 a 2 anys, durant aquest any fan grans progressos en autonomia, consolidació de la marxa, alimentació autònoma, control d’esfínters i sobretot en el desenvolupament del pensament i del llenguatge.

Necessiten la presència física de l’adult, que se’ls fa imprescindible en tot moment per a donar-los seguretat.

L’activitat amb nens i nenes d’aquesta edat és majoritàriament individual. Però es va donant progressivament la possibilitat d’una activitat de grup. Els cal molt espai per a moure’s i molts materials diversos per a explorar i manipular tot sols.

JOC HEURÍSTIC

El joc heurístic és una activitat de joc, destinada als infants entre 12 i 20/24 mesos, com a continuació de la panera dels tresors.

Per dur a terme aquesta activitat, s’utilitzen objectes que no tenen una finalitat lúdica preestablerta: de la natura (com, per exemple, petxines, pinyes, etc.), comprat (com anelles de cortina, cadenes…), confeccionat (com trossos de roba), o bé recollit arreu (com cilindres de cartró, capsetes de fusta…).

Així mateix es fan servir uns cilindres durs, foradats per les dues bases o amb tapa (tipus pot de llet) com a contenidors dels altres objectes.

Té dues fases: durant la primera, els nens exploren els materials lliurement, cadascú al seu ritme, fent combinacions molt diverses (ficar-treure, omplir- buidar, obrir-tancar, arrenglerar-agrupar, separar-aparellar, tapar- destapar, estirar, prémer, comparar, girar, etc.); durant la segona fase, orientats per l’educadora i de manera organitzada, recullen el material, cada cosa a la seva bossa corresponent.

El joc heurístic aprofita les accions espontànies dels petits i les potencia, contribueix a estructurar el pensament, el llenguatge, la relació personal i les accions dels infants.

En iniciar-se cada sessió, el mestre prepara la sala on es desenvoluparà el joc. Separa tres o quatre tipus d’objectes, segons el nombre de nens; treu de la bossa les 50 unitats de cada tipus d’objectes, prepara els contenidors. Al terra de la sala, en 4 o 5 punts equidistants, col·loca "focus de materials". Retira les bosses. S’asseu en una cadira i resta assegut tot observant l'activitat, preparat per intervenir quan sigui convenient, i donant seguretat a l’infant.

En acabar l’exploració i amb ajuda de l’adult, recull els materials i els classifica.

el joc heurístic

SAFATES D’EXPERIMENTACIÓ

Les safates d’experimentació és una activitat en la qual els infants exploren experimentant i manipulant lliurement diversos materials, com poden ser serradures, pasta petita, sal, farina, sèmola, arròs, llenties, puré de patata, taronja seca, sorra de platja,...

Les educadores presentem als infants primer un material (aigua, xocolata en pols, farina, pintura...) i deixem que els nens experimentin lliurement i que utilitzin diferents materials per fer transvassaments (pots, gots, culleres, embuts, pales...). Quan els nens ja porten una estona experimentant, incorporem el segon element, que es pugui barrejar amb el que hem presentat al començament (llet, sal, sucre...), i deixem que siguin els nens els que es fassin les seves pròpies hipòtesis, fent-se preguntes com "què és això, què puc fer amb això, per a què serveix això, què passarà si, què aconseguiré..."

D’aquesta manera, els nens poden experimentar les relacions que s’estableixen amb els elements de les safates i els diferents objectes que tenen al seu abast, tenen la possibilitat de descobrir nous estats dels materials i són ells mateixos els protagonistes de les seves descobertes i aprenentatges.

Amb aquesta activitat, augmenta el nivell de concentració i d’imaginació dels infants, i s’inicien en la lògica-matemàtica fent diferents combinacions, observacions, classificacions, comparacions, seriacions, agrupacions i identificacions.. Al mateix temps, adquireixen llenguatge i s’habituen a treballar amb tranquil·litat, mantenint una actitud de respecte vers als companys i al material.

Les safates d'experimentació

UN CAP DE SETMANA AMB EL VALENTÍ

A la classe dels Lleons tenim una mascota que es diu Valentí. Aquest lleó s’estima tant als nens i nenes de la classe que marxa els caps de setmana a casa d’un/a d’ells/elles. Per tal de treballar aquesta experiència a l’aula, cada família porta un parell de fotografies del que han fet amb el Valentí (dormir amb ell, jugar en el parc, etc.) per realitzar un gran mural.

cap de setmana amb el Valentí

L’ÀLBUM DE LA FAMÍLIA

Cada família elabora un àlbum amb les fotografies més representatives des del naixement del seu fill-a fins a l’actualitat, fotografies dels familiars més propers i amb qui tingui més contacte, d’objectes personals, d’activitats que li agradi fer…

Els nens poden enganxar gomets i pintar-lo per tal de personalitzar-lo i fer-lo seu.

Aquest àlbum serveix per crear un lligam entre l’escola i l’entorn familiar. És una bona eina tant per les mestres com pels pares i mares per mantenir converses amb els infants.

àlbum de la família