LA CLASSE DELS ÀNECS

Els petits de l’escola és el grup que fa els canvis més espectaculars, passen d’una total dependència de l’adult a una certa autonomia quan comencen a desplaçar-se.

Els infants d’aquestes edats tenen una gran curiositat per conèixer i explorar tot allò que els envolta i que és nou per a ells. Comencen descobrint el seu propi cos i, més endavant, s’inicien en la manipulació de tots aquells objectes que li criden l’atenció.

A la nostra escola, oferim diferents propostes que potencien aquesta curiositat innata dels més petits, així com material ric i divers que propicien la seva acció.

Entre les activitats que desenvolupem, destaquem els cistells plens de fulles i pinyes, la capsa amb retalls de roba i cintes de colors, els gotets de gelatina i, sobretot, la panera dels tresors.

ànecs jugant amb gelatina

En aquestes edats, tenen lloc les seves primeres relacions socials: es miren, es toquen…i descobreixen que, a través dels sons, els gestos i la mirada, poden comunicar-se amb els seus companys i la seva educadora. D’aquí la importància de fer el bon dia, tot mirant les nostres fotografies i fent petons a la nostra mascota, l’ànec.

amb la nostra mascota

Considerem molt important la relació afectiva entre l’infant i l’educadora en tot moment (canvi de bolquer, alalimentació, jocs de falda..)

LA PANERA DELS TRESORS

La panera dels tresors és una proposta de joc adreçada als infants de 6 a 10/12 mesos, infants que s’aguanten asseguts sols no-caminants, però que poden moure’s per a agafar els objectes que els cridin l’atenció.

La panera dels tresors és una proposta de joc adreçada als infants de 6 a 10/12 mesos, infants que s’aguanten asseguts sols no-caminants, però que poden moure’s per a agafar els objectes que els cridin l’atenció.

Es tracta d’un recull especial de materials, no de joguines, que podem trobar per casa, confeccionar, recuperar dels comerços o bé comprar.

Alguns d’aquests materials poden ser:

  • Objectes de la natura com pinyes, petxines, carbasses, plomes, castanyes, taps de suro, llimones, taronges, pomes, esponges naturals, escorça...
  • Objectes de fusta com capses, culleres, anelles, agulles d’estendre, penjadors, xiulets de canya, argolles de tovalló...
  • Objectes metàl·lics com pots, cadenes gruixudes, clauers, embuts, batedors manuals, motlles de pastís, xiulets...
  • Objectes de pell o roba com moneders, estoigs d’ulleres, bossetes, pilotes de tenis o de roba,cintes de colors...
  • Objectes de paper o cartró com capsetes, rulls de cartró…
  • Objectes de vidre com ampolletes de perfum, pom d'armari, boles, pots de cosmètica…
La panera dels tresors

La panera dels tresors afavoreix a l’infant de manera individual i grupal.

  • Individualment: fomenta una gran capacitat de concentració, potencia la utilització de les mans i la implicació de tot els cos, la capacitat d’escollir entre objectes, la capacitat d’exploració d’una gamma molt variada, el fet d’aprendre sol i per ell mateix sense dependre d’algun adult, d’actuar al seu propi ritme, desenvolupa l’estructuració del pensament, el plaer de la sorpresa...
  • El grup d’infants. Els hi afavoreix a estar en un ambient calmat que afavoreix la concentració i l’acció, desenvolupament de les primeres comunicacions amb altres iguals: mirades, sons pre-verbals, compartir, intercanviar...facilita l’interès dels nadons dels uns pels altres, disponibilitat de l’adult per a tots els nadons.